فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 28 (تابستان 1393)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 28 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نازنین پیله وری، الهام عطایی کچویی * صفحات 1-12
    در این تحقیق با توجه به اهمیت موضوع چابکی زنجیره تامین، به شناسایی و رتبه بندی تامین کنندگان بر اساس معیارهای چابکی پرداخته شده است. از این رو در گام اول با استفاده از ادبیات تحقیق و مطالعات صورت گرفته، تعداد زیادی معیار چابکی استخراج گردیده سپس با استفاده از روش دلفی فازی، نظرات خبرگان در مورد معیارهای شناسایی شده و معیارهای مورد نظر خبرگان تجمیع و در نهایت با استفاده از روش ویکور فازی، 5 تامین کننده یک شرکت توزیع کننده محصولات آرایشی و بهداشتی بر اساس معیارهای شناسایی شده رتبه بندی شده و نتایج زیردرمطالعه موردی حاصل گردیده است:1- تامین کننده شماره 2 بالاترین جایگاه را از آن خود نمود 2- به منظورحصول اطمینان وایجاد نتایج واقعی تردرانتخاب تامین کننده ای که دارای ویژگی های تامین چابک باشد لازمست از متدهایی که درروابط بین معیارهای ارزیابی و انتخاب بر وزن معیارها و رتبه بندی تامین کنندگان موثرند استفاده شود.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، زنجیره تامین چابک، روش ویکور فازی (VIKOR)
  • علیرضا پیکام *، حمید شاهبندرزاده، علی رقیب زاده صفحات 13-28
    در دنیای امروزی زنجیره تامین مزیت های فراوانی برای سازمان ها دربر داشته است، به همین اکثر سازمان ها به زنجیره تامین پیوسته اند. از طرفی دیگر اندازه گیری عملکرد یک رکن ضروری برای پیشرفت و ارزیابی سازمان های امروزی است. عملکرد سازمان ها در طول زنجیره تامین به یکدیگر وابسته می باشد و سنجش میزان عملکرد یک سازمان به تنهایی نشان دهنده عملکرد زنجیره تامین نمی باشد. طبیعی است که با بکارگیری روش های مرسوم نمی توان به ارزیابی عملکرد سازمان ها در طول زنجیره تامین اقدام نمود. در واقع ماهیت وجودی زنجیره تامین باعث گردیده است که ارزیابی عملکرد نیز دچار دگرگونی گردد. در این مقاله سعی شده است با مرور ادبیات پیشین، مدلی مفهومی از شاخص های عملکرد زنجیره تامین در قالب مدل کارت امتیازی متوازن ارائه شود. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسه مراتبی فازی به اندازگیری اوزان در صنعت مواد غذایی اقدام شده است. پس از گرفتن نظرات تعدادی از متخصصان حاضر در زنجیره ی تامین و انجام محاسبات مربوط، مشخص گردید که دیدگاه مشتری دارای بیشترین اهمیت می باشد. فرآیندهای داخلی، مالی و یادگیری و رشد به ترتیب در در رده بعدی قرار می گیرند. همچنین از میان معیارهای اندازه گیری عملکرد زنجیره تامین در صنعت غذایی، کیفیت بیشترین اهمیت را دارا می باشد. شاخص های کارآیی، رقابت پذیری و قابلیت اطمینان به ترتبیب در رتبه های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اندازه گیری عملکرد، زنجیره تامین، کارت امتیازی متوازن، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • سینا نمازی *، امیر صادقی، محمود مدیری، زهرا گوراقجه لو، شایان ستاری صفحات 29-38
    در حال حاضر معیار و روش مشخصی برای انتخاب پیمانکاران حوزه تحقیقات وجود ندارد و معمولا این انتخاب به صورت سلیقه ای انجام می گردد، لذا رویکرد هماهنگی در این خصوص مشاهده نمی گردد و اغلب پس از عقد قرارداد مشخص می گردد که پیمانکار مورد نظر به درستی انتخاب نشده است. لذا لازم است برای تصمیم سازی در این حوزه الگویی ارائه شود که در انتخاب پیمانکاران به مدیران مربوطه کمک نماید.در واقع در این مقاله شاخص های ارزیابی تامین کنندگان دانشی از جمله دانشگاه ها، شرکت های دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی مورد بررسی قرار گرفته است و با در نظر گرفتن چهار شاخص : 1- قیمت 2- کیفیت 3- زمان تحویل 4- سابقه همکاری و عملکرد گذشته به عنوان معیارهای کلی برای انتخاب پیمانکار تحقیقاتی با استفاده از مدل TOPSISفازی به انتخاب تامین کننده نهایی برای امر تحقیقات پرداخته ایم. در آخر یک مثال موردی با 5 کاندید و 4 تصمیم گیر برای روشن تر شدن موضوع آمده است.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، تصمیم گیری چند معیاره، اعداد فازی، Topsis
  • محمدفواد درویشی چادگانی *، سیداکبر نیلی پور طباطبایی صفحات 39-54
    امروزه با توجه به تغییرات شدید محیط پیرامون سازمانها و نیز به منظور غلبه بر ریسک های غیر سیستماتیک، بسیاری از سازمان ها برای رقابتی ماندن در محیط کسب وکار جهانی، اقدام به انتخاب پروژه هایی نموده اند که با چشم انداز سازمان مطابقت داشته تا بتوانند در خصوص مصرف بهینه منابع سازمانی، تصمیمات مناسبی را اتخاذ نمایند. از اینرو انتخاب سبد پروژه های سازمان که اهداف سازمانی را به شیوه ای مطلوب و بدون صرف منابع اضافی و یا نادیده گرفتن سایر محدودیت ها برآورده سازد، حائز اهمیت می باشد. در این پژوهش به منظور ارزیابی پروژه های سازمانی و اولویت بندی آنها، 35 معیار با استفاده از آخرین دستاوردهای علمی در این زمینه انتخاب و با استفاده از خبرگان سازمان، معیارها وزن دهی شده اند. به منظور وزن دهی به معیارها از فرآیند سلسله مراتبی فازی(FAHP) استفاده شده است.نتایج نشان داده اند که روش چانگ، روش مناسبی برای ارزیابی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی نمی باشد. با وزن دهی به معیارها بر اساس روش چانگ (1996)، وزن برخی از معیارها صفر شده است که این محاسبات لطمه بزرگی به فرآیند تصمیم گیری خواهد زد. به همین منظور روش جدیدی در خصوص رتبه بندی معیارها انتخاب شده و معیارها وزن دهی شده اند. این پژوهش در مجتمع دانشگاهی علوم و فناوری های زیردریا و در سال 1392 شمسی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، مدیریت سبد پروژه، معیار انتخاب پروژه، فرآیند سلسله مراتبی فازی
  • کریم آتشگر *، امید اصغری زرگرآبادی صفحات 55-68

    در بسیاری از فرآیندهای تولیدی و خدماتی می توان بجای پایش یک مشخصه کیفی یا یک بردار مشخصات کیفی، با استفاده از رویکرد رگرسیونی، پارامترهای رابط بین متعیرهای مستقل و متغیر پاسخ را پایش کرد. در ادبیات کنترل فرآیند آماری به رابطه رگرسیونی بین متغیرهای مستقل و متغیر پاسخ، پروفایل گفته می شود. گزارش های علمی منتشر شده توسط محققین نشان می دهد که پایش پرفایل ها در فرآیندهایی که بتوان رابطه بین متغیرهای مستقل و پاسخ را بدرستی بدست آورد، موجب اثربخشی بیشتر کنترل آماری آن فرآیند می شود. رویکرد پروفایلی به مهندسین کیفیت کمک می کند که بتوانند رفتار عملکردی مشخصه های کیفی یک فرآیند را، به صورت یک تابع بررسی نمایند. در این مقاله با استفاده از رویکرد پروفایلی، فرآیند ترموفرمینگ (Thermoforming یا شکل دهی حرارتی) قطعه روگلگیری خودرو سمند، برای فاز 1 کنترل آماری، مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق نشان می دهد که با استفاده از پارامترهای رابطه رگرسیونی بدست آمده در فاز یک کنترل آماری، بصورت اثربخشی می توان فرآیند مورد نظر را در فاز دو کنترل آماری، پایش نمود.

    کلیدواژگان: پروفایل، ترموفرمینگ، فاز یک کنترل آماری
  • نرگس محمودی دارانی، اعظم دولت نژاد ثمرین، مجید یوسفی خوشبخت * صفحات 69-84
    مسئله مسیریابی وسیله نقلیه (VRP) یکی از مهم ترین مسائل بهینه سازی ترکیباتی است که امروزه به علت کاربردهای وسیع که در مشکلات روزمره دارد بسیار مورد توجه قرار می گیرد. در این مسئله ناوگانی از وسایل نقلیه با ظرفیت Q از گره ای به نام انبار شروع به حرکت می کنند و بعد از سرویس دهی به مشتریان به آن باز می گردند به شرط آنکه هر کدام از مشتریان را فقط یک بار مورد ملاقات قرار دهند و در هیچ زمانی بیشتر از ظرفیت محدود Q بارگذاری نکنند. هدف در این مسئله کمینه کردن تعداد وسایل نقلیه به همراه مسیرهای پیموده شده توسط آن ها است. این مقاله نوعی روش ترکیبی جستجوی ممنوع را برای این مسئله پیشنهاد می کند. در این روش برای جستجوی همسایگی و حرکت از یک جواب به جواب دیگر از سه حرکت درج، جابجایی و الگوریتم جمعیت مورچگان استفاده می شود. برای آزمایش کارایی الگوریتم، چهارده مثال استاندارد کریستوفیدز در نظر گرفته شده و الگوریتم بر روی آن مورد اجرا قرار گرفته است. نتایج محاسباتی روی این مثال ها که دارای اندازه ای از 50 تا 199 می باشند نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی توانسته است که رقابت خوبی با الگوریتم های مشهور فراابتکاری از نظر کیفیت جواب ها داشته باشد. به علاوه جواب های نزدیک به بهترین جواب های تاکنون بدست آمده برای بیشتر مثال ها بدست آورده است به طوری که سه بهترین جواب توسط این الگوریتم به دست آمد.
    کلیدواژگان: جستجوی ممنوع، جمعیت مورچگان، مسیریابی وسیله نقلیه، ترکیب الگوریتم ها
  • حسن دارابی، علی ناظری *، مقداد حاجی محمد علی جهرمی صفحات 85-97
    پژوهش حاضر در راستای مفهوم نوین مدیریت انبار مطرح شده و به بررسی تاثیر تنوع اقلام انبار و تعدد انبارها بر مدیریت انبار در شرکت پروژه محور کیسون می پردازد. به این منظور الگوی ساختاری مشخصی را از دیدگاه کارکنان قسمت انبار در شرکت کیسون به آزمون خواهد گذاشت. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی- کاربردی بوده و مبتنی بر روش های مدل سازی معادلات ساختاری در حالت زمینه یابی است. داده های موردنیاز، از طریق پرسشنامه محقق ساخته از نمونه ای 152 نفری از کارکنان قسمت انبار در شرکت کیسون می باشد که به روش نمونه گیری خوشه ایجمع آوری گردید. ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، پایایی مناسبی را برای پرسشنامه نشان داد. آزمون مدل مفهومی با روش حداقل مربعات جزیی و آزمون همبستگی متغیرها با به بکارگیری نرم افزار SMART-PLS انجام شد. نتایج آزمون نشان می دهد که در ابتدا مدیریت انبار با تنوع اقلام انبار و تعدد انبارها در سطح شرکت و پروژه رابطه معنی-داری دارد؛ تنوع اقلام انبار نیز با ویژگی سیستم اطلاعاتی، پیچیدگی قوانین، گستردگی برنامه ریزی و مهارت کنترل رابطه دارد. در نهایت، تعدد انبار در سطح شرکت و پروژه با گستردگی برنامه ریزی و مهارت کنترل رابطه معنی داری دارد و آزمون همبستگی نیز این این روابط را تایید می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت انبار، شرکت کیسون، تنوع اقلام انبار، تعدد انبار در سطح شرکت و پروژه
|
  • Nazanin Pilevari, Elham Ataei Kchooei * Pages 1-12
    In this research, we identified many criteria for readiness in the supply chain. Then with Utilization of fuzzy Delphi, ideas of experts about criteria gathered in 8 final criteria. Next step had been devoted to prioritization of five suppliers in a company of distribution of cosmetic products based on final criteria with fuzzy VIKOR. The following results were achieved upon analysis of the data gathered for the case: The second supplier achieved the highest degree. The application of the method which selects the evaluating factors according to their values and also their relationship with ranking the suppliers leads to the most realistic results.
    Keywords: Supply Chain, agile supply chain, Fuzzy VIKOR
  • Alireza Peykam *, Hamid Shahbandarzadeh, Ali Raghibzadeh Pages 13-28
    In today's world due to the advantages of the supply chain for organizations, the majority of organizations have joined the supply chain. On the other hand, Performance Assessment is an essential element for the development of modern organizations. Because of joining the organizations to supply chain, organizations performance linked together along the supply chain and the measure of an organization's performance rate alone doesn’t indicate the performance of the supply chain. For this reason, in this study, we tried to review the previous literature and present a Comprehensive conceptual model of supply chain performance indicators in the balanced scorecard model. Then, BY using fuzzy analytic hierarchy process, the measured weights Model of Balanced Scorecard in the food industry were calculated. After getting feedback from some professionals in the supply chain and doing the calculation, it has been found that the customer perspective is most important and internal process, financial and learning and growth perspective in the supply chain performance importance, respectively. The quality of the food supply chain performance metrics is also the most important indicator and efficiency, competitiveness and reliability indicators are important, respectively.
    Keywords: Performance measurement, Supply Chain, Balanced Scorecard, Fuzzy Analytic Hierarchy Process
  • Sina Namazi *, Amir Sadeghi, Mahmoud Modiri, Zahra Gorajaghlo, Shayan Satari Pages 29-38
    Currently, there is no standard procedure for the selection of contractors, research areas and often taste the selection is done, it cannot be coordinated approach in this regard, often after the contract becomes clear that the contractor is properly chosen, is not. Therefore, it is necessary to provide a model for decision-making in this area that the respective managers to assist in the selection of contractors. In fact, in this study, evaluation of knowledge providers such as universities, companies, and research centers studied Based and taking into account four criteria: 1. price 2. Delivery Time 4. 3. Quality of working experience and past performance as general criteria for selecting a contractor for research using fuzzy TOPSIS model to final supplier selection for the research we have discussed. Finally, a case study of 5 candidates and 4 decisions has been chosen to clarify the issue.
    Keywords: Supplier selection, multi, criteria decision, fuzzy numbers, Topsis
  • Mohammad Foad Darvishi Chadegani *, Seyed Akbar Nilipour Tabatabee Pages 39-54
    In order to make the right decision and remain competitive global business environment, many firms decided to select the project that is aligned with the organization’s vision to save resource of the firms. Hence, the enterprise project portfolio selection is very important, because it provides the organization with its goals in the desired manner, without using additional resources, regardless of other limitations. In this paper, 35 qualitative and quantitative decision criteria for project portfolio selection were defined. With the expert manager, relative weights were assigned to them by fuzzy logic and Analytic Hierarchy Process (FAHP).We illustrated that Chang’s method (1996) in FAHP is not suitable to calculate and prioritized the criteria. Then the new method was used to calculate the weight. This research was done in Department of Marine science and technologies on 2013.
    Keywords: Project Management, Project Portfolio Management, Project Selection Criteria, FAHP
  • Karim Atashgar *, Omid Asghari Zargarabadi Pages 55-68

    In many manufacturing/ service cases, a process is monitored effectively by a functional relationship between an independent variable(s) and a response variable rather than measurements on a single quality specification or a quality specification vector. This regression relationship is referred to a profile in the statistical process control literature. Scientific reports address profile monitoring leads to a more effective quality management in the case that the relationship function is adopted correctly. Profile approach helps an industrial process management to analyze the behavior of quality specifications by a curve. In this paper, the management of thermoforming process for a cover part of the fender of SAMAND automotive is investigated. The model proposed for phase-I of this research address the capability of monitoring the process for phase-II of statistical control.

    Keywords: Thermoforming, Automotive Decoration, Profile, Phase One statistical control
  • Narges Mahmoodi Darani, Azam Dolatnejad, Majid Yousefikhoshbakht * Pages 69-84
    The Vehicle Routing Problem (VRP) is one of the most important combinational optimization problems that is received much attention because of wide applications in routing problems. In this problem, fleet vehicles with Q capacity start to move from the depot and return after servicing to customers in which visit only ones each customer and load more than its capacity not at all. The objective is to minimize the number of used vehicles and total distance traversed. This paper proposes a hybrid tabu search for the VRP. In this algorithm, three types of neighborhood moves including insert, swap and ant colony system are used for searching the neighborhood and moving from current solution to next solution. Computational experience with the benchmark test instances involving from 50 to 199 confirms that proposed algorithm is competitive in compared to the famous meta-heuristic algorithms in terms of the quality of generated solutions. In addition, this algorithm finds closely the best-known solutions (BKS) for most of the instances in which three best-known solutions are also found.
    Keywords: Taboo Search, One, point Algorithm, NP, hard Problems, Vehicle Routing Problem
  • Hassan Darabi, Ali Nazeri *, Meghdad Haji Mohammadali Jahromi Pages 85-97
    This study proposed to the new concept of warehouse management and the of diversity and number of storage on warehouses management in the Kayson project-based company is influenced. For this purpose, the certain structural model from the perspective of the employees in the company's warehouses of Kayson will be analyzed. Survey-based applied research and methods of structural equation modeling is used in the survey. The required data through questionnaires from a sample of 152 employees of the company's warehouses is Kayson the cluster sampling was collected. Cranach’s alpha and composite reliability, the reliability of the questionnaire were to the right. The test model with partial least squares method and correlation test was performed with the use of SMART-PLS software. Test results show that in the first warehouse management and multiple storage warehouses with a variety of items at the corporate level and the project has a significant relationship, diversity also features warehouse information system, the complexity of the legislation, extensive planning and management skills are related. Finally, the number of stock at the corporate level and extensive project planning and management skills significant relationship and correlation tests also confirm this relationship.
    Keywords: Warehouse management, enterprise Kayson, variety store items, a plurality of storage in enterprise, project level